خراب شدن کره بادام زمینی یکی از دغدغههای افرادی است که آن را به صورت عمده خریداری میکنند و همیشه تعدادی شیشه اضافی در کابینتهای آشپزخانه، قفسههای انباری یا یخچال خود دارند.این خوراکی محبوب، خوشمزه و مفید طرفداران زیادی بین گروههای سنی مختلف، مخصوصا ورزشکاران و طرفداران رژیمهای سالمخوری دارد که همیشه به مقدار بیشتری از آن خریداری میکنند و مدت طولانیتری نگه میدارند. اما از کجا میشود فهمید که کره بادام زمینی خراب شده است؟ آیا اصلا این ماده غذایی خراب میشود؟ روش صحیح نگهداری این محصول چیست؟ امروز در آیدا دایت شاپ به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد. پس ادامه این مطلب مفید، کاربردی و خواندنی را به هیچ عنوان از دست ندهید.

آیا کره بادام زمینی خراب میشود؟
کوتاهترین پاسخ به این سوال بله است! با وجود ماندگاری نسبتا طولانی این محصول، کره بادام زمینی قابلیت خراب شدن را دارد. هر چند که جدول زمانی برای خراب شدن کره بادام زمینی، تقریبا طولانی است. دلیل اصلی خراب شدن کره بادام زمینی، اکسیداسیون محصول (در معرض اکسیژن قرار گرفتن آن) است که این مسئله به دلیل آب و رطوبت بسیار کم و چربی بالای آن، خیلی زود اتفاق نمیافتد.
البته این خراب یا اکسید شدن کره بادام زمینی، به نوع بادام زمینی استفاده شده، نحوه تولید و ترکیبات موجود در آن بستگی دارد. معمولا انواع شرکتی کره بادام زمینی که روغن اشباع بیشتری دارند، به آنها مواد نگهدارنده افزوده شده و چربتر هستند، دیرتر فاسد میشوند اما قطعا ناسالمتر از نوع طبیعی آن هستند. به طور کلی هر چه محتوای روغن کره بادام زمینی بیشتر و رطوبت آن کمتر باشد و ظرف باز حاوی محصول کمتر در مجاورت هوا قرار بگیرد، سرعت خراب شدنش کمتر خواهد شد.

نشانههای خراب شدن کره بادام زمینی؛ از کجا بفهمیم کره بادام زمینی خراب شده؟
جالب است بدانید که کره بادام زمینی از آن دسته محصولاتی است که طبق تاریخ انقضا مصرف نمیشود؛ چون تاریخ انقضا سالم بودن یا خراب شدن آن را تایید نمیکند، بلکه نشانههایی وجود دارند که از روی آنها به سادگی میتوانید بفهمید که آیا کره بادام زمینی خراب شده یا هنوز هم قابل استفاده است. بهترین راه برای فهمیدن خراب شدن کره بادام زمینی، از طریق حواس پنجگانه یعنی بینایی و بویایی است. نشانههای خرابی این محصول عبارتند از:
- در حالی که کره بادام زمینی تازه و سالم به طور طبیعی بافتی نرم و خامهای دارد، کره بادام زمینی خرلب شده ممکن است بافت سفت و خشکی داشته باشد.
- رنگ کره بادام زمینی سالم، کرم قهوهای روشن است، در حالی که محصول فاسد شده رنگ قهوهای تیرهتری پیدا میکند.
- از دیگر نشانههای فساد کره بادام زمینی، بوی تند، تلخ، زننده یا صابونی آن است.
- کره بادام زمینی سالم و تازه طعمی آجیلی و مطبوع دارد، در حالی که محصول خراب شده معمولا طعمی ترش مزه پیدا میکند.

کره بادام زمینی چه مدت پس از باز شدن سالم میماند؟
کره بادام زمینی شرکتی و تجاری، به دلیل مواد نگهدارنده، روغنهای هیدروژنه و پالم در ترکیب خود، هم در انبار و هم در یخچال ماندگاری طولانی مدتتری دارند. این در حالی است که کرههای بادام زمینی طبیعی و ارگانیک عمر کمتری دلرند و مدت کوتاهتری میتوانید آنها را پس از باز کردن نگه دارید، اما بسیار سالمتر و رژیمی هستند.
به دلیل افزودن تثبیت کنندهها و نگهدارندهها، کره بادام زمینی تجاری در صورت باز نشدن ممکن است 6 تا 24 ماه و پس از باز شدن 2 تا 3 ماه در انبار سالم بماند. قرار دادن آن در یخچال می تواند عمر مفید آن را بیش از این افزایش دهد. از سوی دیگر، محصولات طبیعی ماندگاری کوتاهتری دارند زیرا به طور کلی فاقد مواد نگهدارنده و تثبیت کننده هستند. کره بادام زمینی طبیعی میتواند چندین ماه به صورت باز نشده و تا یک ماه پس از باز شدن در دمای محیط دوام داشته باشند. این محصول ممکن است تا یک سال در حالت باز نشده و 3 تا 4 ماه در یخچال پس از باز شدن باقی بماند.

نگهداری کره بادام زمینی در یخچال؛ بهترین روش نگهداری
قطعا روش نگهداری بر ماندگاری و دیرتر خراب شدن کره بادام زمینی تاثیر میگذارد. بهترین روش نگهداری این محصول پس از باز شدن درب بستهبندی یا شیشه آن در یخچال است. البته میتوانید کره بادام زمینی را پیش از باز کردن درب آن به مدت تقریبا طولانی در مکانی تاریک و به دور از نور مستقیم خورشید، خنک و با رطوبت پایین نگهداری کنید. انباری میتواند مکانی مناسب برای این کار باشد. هنگام نگهداری کره بادام زمینی نکات زیر را رعایت کنید تا ماندگاری محصول بیشتر و دیرتر خراب شود.
- اگرچه این کره نیازی به نگهداری در یخچال ندارد، اما دمای سرد باعث ماندگاری بیشتر آن میشود. اگر ترجیح میدهید کره بادام زمینی خود را در یخچال قرار ندهید، سعی کنید آن را در مکانی خنک و تاریک مانند انبار نگهداری کنید.
- همیشه درب شیشه کره بادام زمینی را محکم ببندید. قرار دادن کره بادام زمینی در معرض هوا برای مدت طولانی ممکن است باعث شود که آن را سریعتر دچار خرابی و فساد کنید.
- هنگام استفاده از کره بادام زمینی، حتما از قاشق و ظروف تمیز استفاده کنید. ظروف استفاده شده کثیف م، توانند باکتریهای ناخواسته را وارد بافت کره کنند که میتواند باعث خراب شدن محصول شود.
- یک شیشه باز نشده کره بادام زمینی طبیعی میتواند 6 تا 9 ماه در انبار شما بماند و نیازی به یخچال ندارد.
- بهترین دما برای نگهداری کره بادام زمینی در یک مکان خنک و خشک است، معمولاً در دمای اتاق (68-72 درجه فارنهایت یا 20-22 درجه سانتیگراد). با این حال، پس از باز شدن، نگهداری آن در یخچال (حدود 34-38 درجه فارنهایت یا 1-3 درجه سانتیگراد) میتواند به افزایش عمر مفید محصول کمک کند.

کلام پایانی
تشخیص خراب شدن کره بادام زمینی کار سختی نیست و شما میتوانید از طریق حواس پنجگانه خود متوجه خرابی این محصول شوید. اگر رنگ، بافت، طعم و بوی کره بادام زمینی تغییر کرده است، قطعا کره بادام زمینی خراب شده و دیگر قابل استفاده نیست. با وجود اینکه این غذای خوشمزه ماندگاری بالایی دارد، اما اگر درست نگهداری نشود و در معرض هوا، رطوبت محیط و نور قرار بگیرد، ماندگاری آن به شدت کاهش خواهد یافت. توصیه آیدا دایت شاپ این است که با وجود ماندگاری کرههای بادام زمینی طبیعی مانند محصولات آیدا، به دلیل سالم و رژیمی بودن آنها و عدم استفاده از مواد افزوده و مضر، نوع طبیعی این محصولات را تهیه و استفاده کنید.
منابع
منبع اول | منبع دوم | منبع سوم | منبع چهارم